logo MVTV.cz

Technické vzdělání začíná táhnout - lidem zajistí práci i peníze

Z měst Ašsko Chebsko Sokolovsko

Technické vzdělání má význam a perspektivu. To je jasná vzkaz, který vysílá směrem k žákům, studentům a jejich rodičům město Aš, Krajská hospodářská komora i zaměstnavatelé. Přijďte zjistit více na besedu v sále ašského muzea na Poštovním náměstí, která se koná již ve středu 30.11.

Yosef 17.12.2016 03:14

Podívejte se na dnešní mládež. Žák základní školy který bydlí v paneláku což je minimálně 60% mladých, neumí ani správně držet základní nářadí. Po střední škole kde ho sice naučí kvadratické rovnice a další nepodstatné věci, ale stále neovládá 75% toho co ho reálně v životě a zaměstnání čeká. Po absolvování studia byť i technicky zaměřeného není mladý člověk připraven vykonávat povolání. Není naučený pracovat zodpovědně, nemá motivaci a defakto si ani neumí spočítat například hrubou či superhrubou mzdu protože vlastně ani neví co to je. Do práce chodí s nechutí a na to, co ho měli naučit na škole kouká jako husa do flašky. Jediné co ho může zachránit je dlouhodobá praxe u firmy kam po studiu nastoupí - jak říkal ve videu pan Pokorný z firmy Heunisch. A někteří nebo spíše většina zaměstnavatelů hledá technicky/strojně vzdělané lidi, kterým nejsou ochotni ani solidně zaplatit. Sám pracuji ve strojírenství a těžké mechanizaci. Vím o čem mluvím.

Realista 17.12.2016 19:43

Ano,temer vsechny firmy plati za praci v delnicke profesi velmi mizerne a pak se divi,ze se na volna mista nikdo nehrne a je obrovska fluktuace zamestnancu.Co asi udela mlady clovek,navstevujici uciliste,nebo stredni skolu,zijici v rodine,kde jsou oba rodice zamestnani u mistnich firem v delnicke profesi za mrzky peniz?Po dokonceni skoly odchazi za praci do vetsich mest,nebo kleda praci v blizkem nemecku,kde i za nekvalifikovanou praci vydela za mesic tolik,co oba rodice dohromady.Bohuzel,takova je realita.

Milan Šindelář 18.12.2016 08:04

Pracoval jsem necelý půlrok v Rakousku ve firmě českého emigranta na téměř totožné pozici jako v Čechách (výroba forem, přípravků atp.) Dovolím si tudíž nepřesné porovnání. Nástup byl v červnu, fixní mzda na tamní poměry mírně podprůměr. V červenci byla zaměstnancům vyplacena třináctá mzda. Celá mzda, ne navýšené prémie. Po necelém měsíci jsem samozřejmě neměl nárok, ale přesto se mi téměř omlouvali, že jsem nic nedostal, ale koncem června mám narozeniny, každý z firmy se na mně složil částkou cca 5 Eur, takže, příjemný bonus. Končil jsem čtvrtého prosince téhož roku (výpovědní lhůta tam je TÝDEN) . Podstatnou část listopadu proběhlo čerpání zbylé dovolené, jelikož jsem měl fixní plat dostal jsem jej samozřejmě celý. V prosinci mi byl vyplacen ČTRNÁCTÝ plat a opět plat nikoliv všimné v prémiích. V Čechách, jelikož jsem nastoupil až v lednu, nemám v prosinci nárok na příspěvek k vánocům, protože nejsem zaměstnán více než rok. Tolik k tomu placení zlatem, přeplácení atd. jak zaznělo v reportáži. Co se týká porovnání produktivity. Příklad: Podobně velká forma se v rakouské firmě hrubuje, obrábí 3D u nás se pouze "řádkuje!" 3D na mašině cca. 100 hodin, řádkování cca. 500 hodin. Mohl bych takto pokračovat použitím řezných podmínek, nástrojů, strojní vybavenosti atd. ale myslím, že k zamyšlení hlavně pro ty manažery a inženýry by to mohlo stačit. Ze zkušenosti je jasné proč máme takové rozdíly. Kapitalistický přístup k práci vs. socialistický

Yosef 20.12.2016 19:43

Situace ohledně vyplácení jakýchkoliv odměn ve firmách zde na západě Čech je katastrofická. Člověku je něco slíbeno, následně aby se člověk doprošoval i o těch slíbených 500,- Kč. O vyplácení 13. platu nemluvě. Firmy drží každou korunu pro své papaláše a na obyčejné dělníky nezbývá nic. A tak to funguje co vím všude. Člověk musí chodit přesčasy a plnit normu na 140 a více procent aby slušně vyžil... Řeší a dotují se uprchlíci a naši nepřispůsobiví na které vláda vynakládá neskutečné peníze, ale aby udělali něco pro lidi neboli ty daňové poplatníky kteří to všechno platí už nehnou ani prstem... Utáhnout opasky a dotovat nemakačenka...

Přidat nový komentář